Vijftig jaar De Toekomst: een tijdloze familiezaak

ACHTMAAL – De Toekomst is een heus begrip in Achtmaal. Dat is niet zomaar gebeurd, Jan en Lia Voermans hebben daar hard hun best voor gedaan. Sinds 1974 wordt het café gerund door Jan en Lia. Nu, vijftig jaar later, zijn Jan en Lia nog steeds nauw betrokken bij het café, dat al die tijd een ontmoetingsplek voor jong en oud is gebleven.

“Op 1 november 1974 namen we de zaak over van Louis van Dijck en Naantje,” vertelt Lia. “Die dag werd ook de alcoholwet ingevoerd. ‘Weet je wetje’, dat weten niet veel mensen meer, hoor. Dat was best een bijzondere dag om in de horeca te beginnen.” Het café liep al goed, een tijd lang na de overname zei men nog steeds dat ze naar Van Dijck gingen, en in de jaren dat Jan en Lia de zaak overnamen ging het alleen maar beter. “Het was een ouderwets café, maar wel heel druk,” aldus Jan. De zaak was eerst op vrijdag, zaterdag en zondag open, maar later werd dat al snel de hele week. “Woensdag was eigenlijk onze sluitingsdag, maar als iemand een fles drank of iets dergelijks nodig had, konden ze bij ons gewoon langs achteren lopen.”

Tal van verenigingen

“Ik wilde eerst boer worden,” vertelt Jan. Toen Jan en Lia besloten dat varkens houden in Zeeland toch niet bij hen zou passen, besloten ze de horeca in te gaan. Lia had namelijk daarvoor al zeven jaar in de horeca gewerkt en dus ervaring opgedaan. “Toen zijn we hier terechtgekomen en hebben we de zaak overgenomen.” Lia vertelt: “We woonden in een kleine ruimte achter het café. Onze keuken was ook de keuken van de cafetaria en de deur naar het eetcafé stond eigenlijk altijd open. Bij ons binnen zag het dan ook altijd blauw van de rook, want toen werd er nog gerookt binnen.” Verenigingen wisten de zaak goed te vinden. “Het jongerenkoor, de fanfare en percussie, de kaartclubs uit de kerk en van buiten de kerk, de biljardclub, de KPJ, de guld, Ostaaijen, de dartclub en er worden hier ook al sinds 1980 danslessen gegeven door verschillende instructeurs,” somt Jan op. “Toen de verenigingen nog in hun hoogtijdagen zaten, zat het zondag op de middag stampvol.”

Verbouwing

In 1980 moesten de schietbanen onder handen genomen worden. De fanfare zat toen nog elders, maar wilde ook graag bij De Toekomst komen repeteren. Om ook de fanfare te kunnen huisvesten, werd een plan gemaakt om een nieuwe zaal te bouwen, waar zowel geschoten als gerepeteerd kon worden. Meteen dat jaar werd die gerealiseerd. Veertien jaar later, in 1994, konden Lia en Jan het huis en de grond van de buurman kopen. “We hebben toen de zaal en het eetcafé laten staan, maar verder hebben we alles verbouwd. We kregen zo een nieuwe keuken, een extra zaal en het grand café. We zijn toen ruim een jaar bezig geweest met de verbouwing. Met de heropening in 1996 stonden we ervan te kijken dat er zo veel mensen op af kwamen,” vertelt Lia.

Betrokken

Jan en Lia hebben zich altijd erg betrokken gevoeld bij de gemeenschap van het dorp. “Jan maakt altijd met iedereen contact, hij gaat met iedereen een praatje aan. Hij staat ook altijd klaar om te helpen. Als er dan iemand met een kapotte fiets stond, dan gaf hij rustig mijn goede fiets mee, terwijl hij geen idee had aan wie hij de fiets eigenlijk mee had gegeven. ‘Die komt wel weer terug’, zei hij dan en dat was ook altijd zo, maar ik was er niet altijd blij mee,” lacht Lia. Met de jaren is het steeds drukker geworden. “Vroeger had Achtmaal wel een stuk of zes cafés, maar nu niet meer,” zegt Jan. “Er waren weken dat we gerust tachtig uur per week aan het werk waren. We zijn gelukkig nooit bang geweest om hard te moeten werken en we hebben altijd geweldig personeel gehad.” Inmiddels runnen Niek Voermans en zijn vrouw Jacintha de zaak, al benadrukken zij dat Lia en Jan nog steeds een centrale rol spelen. “Het is echt vijftig jaar familie Voermans,” zegt Lia trots.

Op zaterdag 2 november vieren Lia en Jan dat zij 50 jaar geleden de Toekomst overnamen. Vanaf 14:30 tot 20:00 is iedereen welkom voor een hapje en een drankje.